BEGRIPPEN

Blaasjes in het schilderwerk. Wat is de oorzaak?

Door wind en zonbelasting zal een sterke oppervlaktedroging van de verf plaatsvinden. Hierdoor kan de in kleine gaatjes en poriën aanwezige lucht die uitzet niet meer door de aangedroogde verflaag het hout verlaten. Hierdoor ontstaan blaasjes die na het knappen ervan kleine kratertjes achterlaten. Het is raadzaam om grofporige houtsoorten vooraf te gronden waarbij de poriën worden afgedekt. Het zogenaamde 'achter de zon aan schilderen' wil ook uitkomst bieden, want de ondergrond is daarbij afgekoeld, de lucht in de poriën ook en de verf droogt niet zo snel meer aan. U raadt het al: "Dit gebeurt natuurlijk niet als Faber Schilders het werk heeft uitgevoerd!"

(bron: www.wijzonol.nl)

Wat is grondverf?

Grondverf is een eerste laag op een ondergrond (lees: substraat) die zorgt voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de volgende laklagen. Grondverven kunnen speciale eigenschappen hebben die de ondergrond egaliseren, voorkomen dat de ondergrond oplost, er vocht binnendringt, uv-licht passeert of dat de ondergrond oxideert. Faber Schilders kan u precies vertellen welke grondverf er op welk moment dient te worden gebruikt.

Is de ene kleur gevoeliger dan de andere kleur?

Is het waar dat de ene kleur gevoeliger is voor verkleuren dan de ander? Dat is helaas een feit, maar het hoeft geen probleem te zijn! Omdat elk pigment zijn eigen specifieke goede en minder goede eigenschappen heeft, wordt er veel aandacht besteed aan het samenstellen van het meest optimale kleurrecept qua dekking en kleurechtheid voor elke afzonderlijke kleur. De kleurspecialisten van Faber Schilders zijn erg kundig op dit gebied en ze voorzien u dan ook graag van het beste advies.

(bron: www.wijzonol.nl)

Kleurverschil. Hoe kan dat?

Het is belangrijk verf pas te beoordelen na volledige droging. Een kleur donkert altijd na tijdens het drogen en uitharden. Als bijvoorbeeld een garagedeur op de zonzijde zit, dan is het ook mogelijk dat deze onder invloed van zonlicht (= UV) iets lichter geworden is en de bewaarde verf uiteraard niet. Als dit het probleem is, dan zal na uitharding en anders na verloop van tijd het kleurverschil afnemen. Wat in de praktijk ook wel eens voorkomt is het wisselen van kleur met één kwast waarbij dus over en weer steeds een beetje kleur uit de andere pot meekomt, zodat de verf naarmate de klus vordert steeds verder 'vervuild' wordt. Dit komt pas aan het licht als later met de betreffende verf bijgewerkt moet worden. Faber Schilders kan u uiteraard precies vertellen welke mogelijke kleurverschillen op welke momenten kunnen optreden. Vraag dus advies aan Faber Schilders!

(bron: www.wijzonol.nl)

Wat is een ondergrondkleur?

Sommige verfmerken hebben voor bepaalde kleuren een vaste ondergrondkleur. Dit heeft verband met een moeilijke dekking van de eindkleur. Als sprake is van een bijzondere kleurwissel, bijvoorbeeld van donkerblauw naar lichtgeel, dan kan Faber Schilders, uiteraard per afzonderlijke geval, een optimale ondergrondkleur adviseren.

(bron: www.wijzonol.nl)

Wat is structuurverf?

Structuurverf is een latex muurverf waarin kwartskorrels zijn verwerkt. De dikte van deze korrels bepaalt dus de structuur. Dit soort verf kan worden gebruikt om kleine oneffenheden in muren te verbergen. Het nadeel is dat als u later besluit iets anders op de muur aan te brengen, de structuurverf eerst moet worden verwijderd. Het gebruik van structuurverf kan uiteraard ook mooie effecten opleveren. Faber Schilders zal u graag adviseren bij de keuze van de kleur en het type structuurverf.